Omeleta s houbami
Porce: 1
Délka přípravy: 20 min.
Obtížnost: snadné
vejce 3 kusy
čerstvé houby 100 g (nebo 50 g konzervovaných)
máslo 1 lžíce
rostlinný olej ½ lžíce
čerstvá saturejka 1 lžíce
nasekaná hladkolistá petržel nebo pažitka 1 lžíce
sůl a pepř dle chuti
1.
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, osolte je a poduste na polovině másla. Vmíchejte nasekanou saturejku a udržujte je v teple. Pokud používáte konzervované houby, jen je rozehřejte se saturejkou.
2.
Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Pak do něj jemně zapracujte žloutky, osolte a opepřete. V nepřilnavé pánvi rozpalte olej a zbylé máslo, rozprostřete na ni vaječnou směs a pomalu opékejte. Po 3-4 minutách na ni dejte orestované houby a jemně je stlačte.
3.
Pak omeletu opatrně obraťte. Obracení chce zručnost. Pokud si netroufáte, dopečte omeletu v troubě. Nevysušte ji, vnitřek by měl být stále vláčný.
Ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podávejte.