Kulajda s houbami

Porce: 4
Délka přípravy: 50 min.
Obtížnost: středně těžké
oloupané brambory 4 kusy
vejce 2 kusy
houbový vývar 1 litr
smetana na šlehání 150 ml
sklenice nakládaných hub i s lákem cca 150 ml
hladká mouka
cibule
máslo
kmín, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl
Kulajda s houbami
1.

Brambory pokrájíme na kostičky cca 1 cm, cibuli na půlkolečka a vše dáme pomalu vařit do houbového vývaru. Pokud nemáme vývar z hub, lze použít i hovězí, drůbeží nebo vývar ze dvou kostek bujónu. Přidáme všechno koření.

2.

Vedle si připravíme máslovou jíšku z hladké mouky, zalijeme ji částí vývaru a dohladka rozmixujeme.

3.

Brambory nedovařujeme do úplně měkkého stavu. Na chvíli odstavíme, přidáme jíšku a pečlivě ji vmícháme. Dáme opět na mírný var a provařujeme cca 20 minut až do mírného zhoustnutí. Na konci přidáme cca 150 ml smetany na šlehání a opět mírně provařujeme cca 10 minut.

4.

Na závěr do polévky přidáme celou sklenici nakládaných hub i s lákem a už jen chvilku prohříváme. Dochucujeme solí a mletým pepřem, kyselost by měla být odpovídající přidaným naloženým houbám. 

5.

Do každého talíře přidáme polovinu vařeného vejce. Polévku můžeme do potřebné krémové konzistence doladit ještě trochou máčeného škrobu.