Kulajda s houbami
Brambory pokrájíme na kostičky cca 1 cm, cibuli na půlkolečka a vše dáme pomalu vařit do houbového vývaru. Pokud nemáme vývar z hub, lze použít i hovězí, drůbeží nebo vývar ze dvou kostek bujónu. Přidáme všechno koření.
Vedle si připravíme máslovou jíšku z hladké mouky, zalijeme ji částí vývaru a dohladka rozmixujeme.
Brambory nedovařujeme do úplně měkkého stavu. Na chvíli odstavíme, přidáme jíšku a pečlivě ji vmícháme. Dáme opět na mírný var a provařujeme cca 20 minut až do mírného zhoustnutí. Na konci přidáme cca 150 ml smetany na šlehání a opět mírně provařujeme cca 10 minut.
Na závěr do polévky přidáme celou sklenici nakládaných hub i s lákem a už jen chvilku prohříváme. Dochucujeme solí a mletým pepřem, kyselost by měla být odpovídající přidaným naloženým houbám.
Do každého talíře přidáme polovinu vařeného vejce. Polévku můžeme do potřebné krémové konzistence doladit ještě trochou máčeného škrobu.