Houbový knedlík

Porce: 4
Délka přípravy: 60 min.
Obtížnost: snadné
lesní houby 300 g
starší pečivo 100 g
velké vejce 1 ks
čerstvá bylina (hladkolistá petržel, pažitka nebo mladá kopřiva) 50 – 100 g
rostlinný olej 100 ml
česnek 3 stroužky
sušená majoránka 1 lžička
sůl a pepř dle chuti
Houbový knedlík
1.

Připravte tubus: arch pečícího papíru přeložte na polovinu a volnou podélnou stranou přehněte a sešpendlete.

2.

Houby nakrájejte na plátky. V hrnci rozpalte polovinu oleje, přisypte houby, zlehka je osolte a poduste. Polovinu hub rozmixujte dohladka, přidejte prolisovaný česnek a dolaďte majoránkou a pepřem. Důkladně promíchejte.

3.

Pečivo nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm a pomalu ho opékejte na zbylém oleji, aby se zatáhlo. Nemělo by se ale přesušit. Ještě teplé pečivo dejte do mísy a přidejte celé i rozmixované houby, nasekanou bylinu a promíchejte. Nechte 30 minut odstát, aby se směs dobře propojila.

4.

Oddělte bílek od žloutku. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu a jemně do něj zapracujte žloutek. Zlehka smíchejte s houbovou směsí a naplňte připravený tubus. Pak ho uzavřete, položte na plech a pečte v troubě nastavené na horký vzduch a předehřáté na 150 – 180 ˚C asi 30 – 45 minut, občas tubus opatrně obraťte a propíchněte jehlou, aby mohla unikat pára.

5.

Hotový knedlík nechte zchladnout na plechu a pak ho opatrně vyjměte. Poté ho ostrým nožem nakrájejte na plátky. Hodí se do teplé i studené kuchyně.